Vinnare av Nordens Gröna Bälte -energipris 2016

Det mittnordiska energipriset utdelades i år för sjätte gången. Prisvinnaren är Solel i Näversjön, ekonomisk förening. Priset är 30 000 kronor och Nordens Gröna Bälte*.

I byn Näversjön i Krokoms kommun bor bara 15 personer, men sedan våren 2016 finns där den största solcellsanläggningen i Jämtlands län. Allt började med en studiecirkel om solcells-teknik för att eventuellt sätta upp solpaneler på sina egna hus, men ganska omgående bestämde man sig för att bilda en ekonomisk förening och göra en större gemensam anläggning.

För att hålla nere kostnaderna, och få det precis som man vill, har man lagt 1541 arbetstimmar på att bygga ställningarna till dom 330 panelerna helt själv. Lars Hägerström och Bertil Eriksson, styrelseledamöter Solel i Näversjön, understryker att det är en hel del klimattänk som ligger bakom att man byggt anläggningen, men att det också är en god affär ekonomiskt. Investeringen har kostat ca 1 miljon kronor och man räknar med att anläggningen är betald efter ungefär 10 år, därefter är allt ren vinst.

– Elproduktionen går över förväntat och vi engagerar oss i flera studiecirklar om planering och genomförande av ytterligare solcellsanläggningar, berättar Lars Hägerström och Bertil Eriksson. Priset mottar man med stor glädje och även viss förvåning. Prissumman är en välkommen grundplåt till framtida investeringar i anläggningen.

-Det är fantastiskt att se vad en ABF-cirkel kan få för resultat! Detta är ett exempel på en klimatsmart investering som kan inspirera andra runtom i Mittnorden. Solceller bidrar till ökad självförsörjning för både regionen och den enskilde. Denna energilösning bidrar därmed till att stärka Mittnorden som en ekologisk hållbar region, säger Margareta Winberg, Mittnordenkommitténs ordförande.

Priset utdelades officiellt på kommitténs höstmöte den 16 november i Trondheim, prissumman 30 000 SEK delades ut i form av en check. 

Ytterligare information:

– Prisvinnarna Lars Hägerström, styrelseledamot Solel i Näversjön ekonomisk förening,
tel. +46 70-583 07 70, e-post: lars.hagerstrom(at)abf.se och Bertil Eriksson, styrelseledamot Solel i Näversjön ekonomisk förening, tel. +46 70-232 98 25

Margareta Winberg, ordförande Mittnordenkommittén 2015-16, Tel +46 70-510 07 47, margareta.winberg@regionjh.se

Nyheten i media: http://www.op.se/jamtland/krokom/byn-naversjons-jattesatsning-pa-solel-far-nordiskt-energipris