Vinnare av Mittnordiska kulturpris 2019

Från v: Föreningen Ovikenmusik Håkan Magnusson och Linnéa Martinsson , Märta Molin Regional utvecklingsdirektör i Region Västernorrland samt ordförande i Mittnordenkommitténs kulturgrupp, Peter Boström – ordförande Mittnordenkommittén och Volume (Vasas förening för ny kultur Volume rf) Joni Kinnari och Elina Vikman.

Mittnordens årliga priser inom kultur delades ut vid Mittnordiska kulturdagarna den 21 nov i Jakobstad Finland. Temat för kulturdagarna 2019 var ” Reaching Out – publikutveckling i utveckling”.

Kulturpriset med tematisk inriktning
Kulturpriset med tematisk inriktning tilldelas 2019 Föreningen Ovikenmusik.

Föreningen Ovikenmusik bildades 1993 och har sedan dess oförtrutet arbetat med att sprida kultur av hög kvalitet till en bred publik i Jämtlands län. Ovikenveckan är föreningens stora arrangemang som vartannat år erbjuder musik av nationell och internationell klass. I år gästades festivalen bland annat av den fransk-amerikanske violinisten Gilles Apap som spelade tillsammans med Ovikens kammarorkester. Ovikenveckan drivs helt och hållet av ideella krafter i bred samverkan mellan flera lokala arrangörer och man använder olika scener, kyrkor, bygdegårdar, bryggor och andra miljöer för arrangemangen. Man lyckas därför på ett helt unikt sätt kombinera närhet och tillgänglighet med kultur av högsta kvalitet.

Priset tilldelas privatpersoner, grupper, föreningar och andra organisationer inom Mittnorden som på ett innovativt och föredömligt sätt bidrar till utveckling inom årets tema. Aspekter som särskilt beaktas är konstnärlig eller kulturell kvalitet, förnyelse, tillgänglighet och möjlighet till fortsatt verksamhet och spridning. Priset är på 30 000 svenska kronor.

Mittnordiska ungdomspriset till Volume
Vasas förening för ny kultur Volume rf tilldelas Mittnordiska barn- och ungdomspriset för sitt förtjänstfulla arbete för ungas kunskaper och utveckling inom musik. Föreningen har verkat i tio år och främjar på ett professionellt sätt livemusik och oavlönade frivilligarbetares deltagande i all verksamhet.

Volume arrangerar varje år cirka 20 livemusikevenemang för unga, där artistutbudet varierar från lokala förmågor till inhemska toppnamn. Unga är med och promotar evenemangen, säljer biljetter, tar fram idéer för programutbudet och är med som webbadministratörer och roddare bland annat. Dessutom administrerar föreningen Vasaregionens största övningslokal Rockwerstas på totalt 2000 m2.

Mittnordiska barn- och ungdomspriset beviljas av Mittnordenkommittén och tilldelas en person som är själv under 26 år eller som i sin gärning arbetar för målgruppen unga upp till 26 år, såväl privatpersoner som grupper och organisationer. Priset är på 30 000 svenska kronor.